Chci být lepší a ještě lepší, až budu opravdovým křesťanem

KDO ZAPÁLIL MOJI KATEDRÁLU?!

17. 4. 2019 14:21
Rubrika: Nezařazené

Věřím spiklenecké teorii!

 

Jako katolík mám právo říct, že v Paříži shořela „moje“ katedrála. A mohu tedy i napsat (byť mainstreamová média tvrdí, že nikoli), co si o této události myslím...

Požár vznikl nešťastnou náhodou a věřit čemukoli jinému je spiklenecká teorie. Tak se nám to prezentuje se skrytou (mnohdy však i zcela otevřenou) výhrůžkou, že „schvalovače“ sleduje policie, tak ať si dají pozor...

Ovšem pozor! Těmi schvalovači a oslavovači nejsou myšleni ti, kdo se radují ze zničení Notre-Dame – žádný takový šílenec u nás není a na jásající francouzské muslimy je český zákon krátký (i když by možná stálo za to využít v tomto případě evropský zatykač). Do hledáčku českých orgánů se dostanete v okamžiku, kdy se na sociálních sítích začnete zamýšlet nad tím, zda je opravdu všechno tak, jak to píšou v novinách a říkají v televizi! Pak se totiž stáváte spikleneckoteorijními schvalovači se všemi důsledky, které vám to v našem liberálně demokratickém režimu může přinést...

Mě ale v této souvislosti napadá následující extrémisticko-xenofobní názor, za nějž možná riskuji soudní tahanice, který (vždyť shořela moje katedrála!) ovšem přesto vyslovím: Není to ve skutečnosti tak, že za spikleneckou teorii by mělo být naopak považováno tvrzení, že požár nemá teroristické pozadí? Ta urputná snaha přesvědčovat veřejnost, že požár vznikl „přirozeně“ (a že jen náhodou se tak stalo pár dní před Velikonocemi a v okamžiku, kdy dělníci právě odešli z lešení) je mně v každém případě dosti podezřelá – a to nemluvím o té podivné vousaté osobě snědé pleti, běžící po ochozu v době, kdy tam nikdo neměl co dělat...

Notre-Dame je zničena (to není spiklenecká teorie, ale fakt, který ani ČT a Mladá fronta nemohou popřít) a já, český katolík, se ptám, kdo to udělal. A čím dál víc začínám věřit v jednu ze spikleneckých teorii – zatím však nevím, v kterou...

Zobrazeno 4546×

Komentáře

jk-s

„Otec Fournier, kaplan pařížských hasičů, s nimi šel do katedrály Notre-Dame, aby zachránil trnovou korunu a Nejsvětější svátost,“ napsal novinář.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/notre-dame-hasici-kaplan-fournier-zachranil-trnovou-korunu.A190416_131037_zahranicni_kha

jk-s


@Elinka-s
Měla jste, doufám, na mysli Nejsvětější svátost?

Elinka-s

děkuji za informace, o tom se opravdu nemluví,
ani v nadpisu Mu prostor nedali, jen jedna žalostná věta...
Ve zprávách ten požár rozebírali asi hodinu, toto tam ale nezmínili!!!

Elinka-s

"Měla jste, doufám, na mysli Nejsvětější svátost?"
ano, samozřejmě

Elinka-s

Že vynesl korunu, to je hrdinství, že ale vynesl zpřítomněného Boha, to asi není podstatné

jk-s

Jak pro koho.

jk-s

Jen si tak říkám, jestli jsme díky obdivuhodné odvaze a víře otce Fourniera nepřišli o Eucharistický zázrak.

mia-maru

V té knize co prekladam teď, svědectví kněze z Aleppa, mě právě zaujalo, že měl v klášteře krizový plán, ze kdyz pro nej.prijdou dzihadisté, tak má jedna ze sester ihned běžet přijmout všechnu eucharistii, aby nedošlo k znesveceni. Az po té odnest monstrance, kříže apod.
Velmi se mě to dotklo, protoze uz jsem.si nejak navykla myslet, že "Bůh se postará sám", "že si to nějak přebere"..., že to "není tak důležité"... Jsem vděčná za uvědomění si.

JiKu

Je to velký rozdíl. Pro stručnost použiji neadekvátní výraz "ublížit Bohu". Nechce se mi ti teď precizovat, ale snad víme, co mám na mysli.

Tedy Bohu nelze ublížit tím, že eucharistie podlehne živlu. Ale lze mu ublížit tím, když jí znesvětí lidé. Protože to ubližování spočívá v intenci.

Elinka-s

To je sice pravda, ale stejně si myslím, že kněz by měl radši obětovat život, než tam eucharistii nechat. Třeba jako ten kněz v knize Plná slávy.
Rozhodně (kdyby to nedej Bože někdy ještě nastalo) nechat tam Nejsvětější Svátost z nedbalosti, to je podle mne těžký hřích, skoro až k exkomunikaci.

amperijas

No ja koupila Panu Ježišovi oranžove a udelaly velky nakup

jk-s

Každopádně se mi i coby ateistovi líbí, pokud někdo, kdo věří v podstatnou přítomnost Krista krví i tělem, duší i božstvím, jedná v souladu s tím. Pokud jde o české nekatolické novináře a komentátory, snad je omlouvá, že katolický význam sousloví "Nejsvětější svátost" možná zcela nechápou nebo hledí na Eucharistii jen jako na cosi, jako na jakýsi podle nesdílené víry domněle obnovitelný zdroj pro náboženský obřad.

SkoroPaladin

To co napsal Solipso je taky zajímavej postřeh vážení.
Ale myslím že už to mám a nemusíte dál pátrat/se pídit po pravdě.
Po neštěstí prý v okolí Notre Dame byly vykoupeny knihy točící se kolem Notre Dame. Takže je to jasný. Katedrálu zapálili knihkupci (a knihovníci)!!!

deFlegmatique

@Elinka-s "Rozhodně (kdyby to nedej Bože někdy ještě nastalo) nechat tam Nejsvětější Svátost z nedbalosti, to je podle mne těžký hřích, skoro až k exkomunikaci."

Co si představujete pod pojmem nedbalost? A kdo by byl v tu chvíli zodpovědný za nevynešení?

Podle mne by vynesení eucharistie z hořícího chrámu bylo hrdinství. Ale nevynesení (i v případě člověka, který by tohle měl v kompetenci) bych jako hřích neviděl, natož jako hřích vedoucí k exkomunikaci. (Jakým způsobem by se pak taková věc měla odčinit, kdyby onen exkomunikovaný toužil být přijat zpět?)

dromedar

V tom vtipném alternativním světě, kde jsem udatný hasič (resp. odvážný kostelník / kaplan / ... trestuhodně nedbající pokynů hasičů) a musím si vybrat, jestli vynesu obsah svatostánku nebo vzácnou "christologickou" relikvii (plameny rychle postupují, obojí se nestíhá, už takhle vylezu živý jen se štěstím), bez velkého přemýšlení jdu pro relikvii.

dtto

To je zajímavé. Já bych tam především vůbec nelezl, protože bych předpokládal, že to bude všechno nějak zamčené a neodnesitelné, hlavně ty rekvilie.
Ovšem kdybych měl ode všeho klíče a předpokládal, že kostel vyhoří do základů, odnesl bych asi především ciborium a vůbec všechno to, co je ze vzácných kovů a modlil se, ať na to nepřijdou.

deFlegmatique

@dtto Já kdybych přišel na to, že to máte u sebe, tak bych po Vás požadoval minimálně půlku toho, co jste zachránil. Modlitbu za to, ať Vám na to nepřijdou bychom pak měli společnou. :-) Při dostatečném rozvoji by se dospělo k zajímavé modlitební jednotě.

dtto

Musím Vás zklamat. Kdybyste zjistil a požadoval, pak už by Vám na nějaké větší modlení pravděpodobně nezbýval čas.

deFlegmatique

Tak třeba bych se v sebeobraně domohl celého pokladu, ne jen půlky. :-)

spitfire

Ve Francii by teď měla probíhat občanská válka a nebo aspoň nějaké ty nepokoje vůči muslimům, ale kde nic tu nic. Na co ještě čekají bojovníci za krále a za vlast? Je přece jasné, že jediné možné vysvětlení požáru je, že to byl žhářský útok nějakého muslima (je žádná oficiální zpráva z vyšetřování nemůže nikdy natolik přesvědčit, že by ji považovali za pravdivou). Není důvod ještě na něco čekat. Hurá dělat nepokoje a vyřídit si to s muslimy.

JiKu

Třeba nejsou bojovníci za krále a vlast blbci.

dtto

Proč s muslimy? Příčinou problému není islám, ale liberální socialismus. Než Tarranta, to raději Breivika.

spitfire

John Wick a pan Sněhulák jsou spíše nebezpeční grafomani než bojovníci. Co bylo jejich prioritou? Být na vrcholu žebříčku bestsellerů?

Z pohledu NWO je to co se stalo na Srí Lance selháním. Takové "vojáky" je třeba podchytit, zmanipulovat a zneužít pro své cíle. Taková akce, takového rozsahu měla proběhnout v Rusku. Na Srí Lance se to nepočítá.

spitfire

"Třeba nejsou bojovníci za krále a vlast blbci."

Takové hodnocení (jestli jsou nebo nejsou blbci) by bylo nekorektní.
Směšní.
Jsou směšní.

Myslím, že teď někdy na konci dubna budou mít v Praze scuka: maríí, tomio, gert a k tomu všemu zahraje Ortel. Chybí jen Oscar Matzerat s plechovým bubínkem.

dtto

Myslím, že postkatolické humanistické náboženství koncilní sekty se do katolických chrámů stejně příliš nehodí. Bude lépe, když shoří, než aby se v nich odehrávaly rouhavé ohavnosti modernistů.

RealToltekDzehenuti

včelky jsou živé to mám radost. Modly ať patří modlářům, jen ať si olizují schody a lebky...

spitfire

Nejdříve byla hypotéza, že to udělali muslimové, ale m.média a úřady to tají, aby nevznikla občanská válka a nepokoje.
Super.
No, teď je IN zase hypotéza, že to žádnej muslim neudělal, ale že je to v režii tajných služeb, aby pak případné nepokoje a občanskou válku mohly brutálně potlačit.

V tomhle už se ani neomarxista nevyzná.

deFlegmatique

To bude mela, až výsledky policejního vyšetřování ukážou, že za požárem stojí tajné služby. XD

Zobrazit 70 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio